Protez Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi bölümümüzde; bozulan, eksilen, kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımları veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokular uygun maddelerle doldurulur. Diş protezleri temel olarak sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

Total (Tam) Protez

Ağızda dayanak olarak alınacak hiç dişi kalmamışsa, kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Tamamen doku destekli protetik uygulamalar total protez diye adlandırılır. Bu protez türü damak protezi olarak da bilinir.  

Protez çeşitleri nelerdir ?

   1. Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
   2. Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
   3. İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)
   4. Tek kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
   5. Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması)

Protezlerimi nasıl temiz tutabilirim? 

   Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın. Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız. Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler. Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Yoksa protezin yüzeyi çizilir ve bu yüzeylerde artıklar toplanmaya ve renklenmeye başlar.