İmplant Nedir ?

İmplant kısmi veya total diş eksikliğinde çene kemiği içine yerleştirilen sabit veya hareketli  protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. İmplantın ana malzemesi titanyumdur. Bu yapay kökler üzerine yapılan protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.

 

İmplantın Avantajları Nelerdir?

İmplant tek diş kaybının olduğu durumlarda klasik yöntemde eksik dişlerin yanındaki dişlerin küçültülerek yapılan köprü protezlerin yerine yapılan implantların en büyük avantajı komşu dişlere hiçbir şekilde dokunulmamasıdır.Uzun süreli dişsizliklerde aşırı kemik erimesi sonucunda, hastanın hareketli protez kullanamadığı durumlarda implantların üzerine oturtturulması protezlerin tutuculuğunun artması sağlanır.Çekilen dişin bulunduğu kemik bölgesi fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Bu yüzden çekim sonrası hemen yapılan implantlar kemik erimesini azaltacak ve sonrasında hemen durduracaktır. Bu yüzden kemik yapısının korunması hastanın implant sayesinde elde ettiği en önemli avantajdır.


İmplant Kimlere Uygulanır?

İmplant uygulaması kemik gelişimi tamamlanmış genelde 18 yaş civarı sağlıklı bireylere üst sınır olmaksızın rahatlıkla uygulanabilir.
Yeterli kemik yapısı bulunmayan hastalarda da kemik grefti dediğimiz yapay kemik tozlarıyla desteklenerek implant için uygun kemik alt yapı oluşturduktan sonra implant yerleştirilebilir.


İmmediat İmplant Nedir?

Diş çekimiyle aynı seans yapılan implantlara denir. Çekim bölgesinde enfekte dokunun bulunmadığı durumlarda uygun koşullar sağlandığında en çok tercih edilen tekniklerden biridir.


İmplant Sonrası Ne Kadar Dişsiz Kalınır?

Normal şartlarda implant uygulaması takiben ortalama 3 ay sonra implant üst yapısı olacak protez uygulamalarına geçilir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile implantın yapıldığı gün hekiminin uygun gördüğü durumlarda geçici veya daimi protez yapılabilir.


İmplant Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır ?

Doğal dişlerimizde düzenli olarak yaptığımız diş fırçası ve macuna ilaveten implant bölgedeki protezlerin bakımında diş ipi ve ara yüz fırçalarında rutin bakımımıza eklemeliyiz. Gargara ve ağız duşları da bu bölgede oluşabilecek bakteri sayısını azalttığında gün aşırı yapılması tavsiye edilmektedir.

 

 

Paylaş